Nieuw onderzoek vuurwerkramp

11 mei 2010 — De Telegraaf

ENSCHEDE – De politie en het Openbaar Ministerie stellen een nieuw onderzoek in naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede. Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat er voorafgaand aan het ‘eerste vlammetje’ medewerkers van S.E. Fireworks op het terrein zijn geweest. Deze getuigen hebben zich afgelopen weken gemeld bij RTV Oost. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

Het OM en de politie horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Die zei onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voor de explosies, op 13 mei 2000, op het terrein zijn geweest. Ook een verpleegster die Pater en zijn vrouw na de ramp heeft behandeld, verklaarde op RTV Oost dat de echtgenote van de oud-directeur tegen haar vertelde dat ze op het terrein van Fireworks waren geweest. Een inwoner van Enschede meldde dat hij anderhalf uur voordat de vuurwerkfabriek explodeerde, al vuurwerk in de lucht heeft horen gaan.

Het onderzoek neemt vier weken in beslag. Het team staat onder leiding van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Twaalf rechercheurs van de politie Twente en daarbuiten worden met het onderzoek belast.

Het rechercheteam bestaat niet uit leden van het zogenoemde Tolteam dat destijds de ramp onderzocht. Volgens het OM zullen leden van het Tolteam wel hun kennis en dossiers overdragen.

Het Tolteam lag destijds onder vuur. De rechercheurs werd onder meer verweten dat zij verkeerd waren omgegaan met bewijsmateriaal en dat zij zich te lang hadden laten leiden door brandstichting als oorzaak van de ramp. Een verdachte van brandstichting werd in eerste instantie veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

De nieuwe getuigenverklaringen wijzen op een mogelijk bedrijfsongeval. Informatie uit het boek van Simon Vuyk ‘De waarheid achter de vuurwerkramp’ wordt in eerste instantie buiten het onderzoek gelaten. De misdaadjournalist concludeert dat het blussen van ijsfonteintjes een waterstofexplosie heeft veroorzaakt. „We richten ons eerst op de getuigenverklaringen”, zei een woordvoerder van het OM.

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten en een woonwijk werd verwoest.